Hatvankét kilométeres biciklitúra

A csengelei tollasbarátoknál már megszokott dolog, hogy minden évben egy kerékpártúrát szerveznek. Két éve Ópusztaszerre látogattak el, tavaly pedig Soltvadkert volt a cél. Idén Bugacra esett a választás.

Nem kellett korán kelni az induláshoz, a faluházhoz fél kilencre várták a kerékpár túrára jelentkezőket. A 20 fős biciklis csapat nagy része az utolsó pillanatban érkezett, és a csoportkép elkészítése után már úton is voltak Jászszentlászlóra. Útközben még néhányan betértek a Lagúna nevű italmérő helyre, mely arról híres, hogy ott csengelei szódavizet is lehet kapni. A szomszéd faluban a Seres család, Kissné Esztike rokonsága fogadta a kétkerekűeket többféle itallal, a csengelei lányok pedig sütikkel kedveskedtek.

Jászszentlászlótól már kerékpárút vezetett Bugacra, csak annyi baj volt, hogy azt csak szakaszosan lehetett használni, mert a fák gyökerei tönkretették. Egy részen a kövesút is siralmas állapotban volt, de legalább így emlékezetes maradt az út. Közben több megállónál is előkerületek az italok és a sütemények.

A bugaci Karikás csárdához majdnem hajszálpontosan érkezett a csapat. Itt a vándorokhoz még három autós is csatlakozott, és meg lehetett kezdeni a svédasztalos ebédelést. Az étterem kitett magáért, más ilyen jellegű helyeknél jóval nagyobb választékot kínáltak szabad szedésre. A csengeleiek ki is tettek magukért a fogyasztásban.

Bugacról indult egy Csepel teherautó Jászszentlászlóra, aki akart, biciklistől felszállhatott a járműre. Négy jelentkező akadt, de lehet, hogy jobban jártak a kerékpárnál maradók. Ugyanis egy erdőben megnéztünk egy gyönyörű vadászházat, melyet a hírek szerint Kádár Jánosék használtak valamikor, csakhogy onnan hepehupás földúton haladtunk tovább, a belógó ágaktól kapkodva a fejünket. Móricgáton egy hölgy csatlakozott még a Csepelen utazókhoz, de neki már csak a széllel kezdett megküzdenie.

Jászszentlászlón a Seres család újra megitatta a vendégeket, majd most már mindenki kerékpáron folytatta az utat hazafelé. A falu szélén, a Csengele táblánál még készült egy csoportkép. Itt állapították meg a számláló alapján, hogy a biciklivel összesen 61,6 km-t tett meg a sportos csapat. Már a túra végén többen jelezték, hogy a farizmokat igencsak megviselte az utazás.    

Ne felejtkezzünk el arról, hogy a nagyszerűen sikerült bicikli túrát Törköly Ágnes szervezte meg! Köszönet érte!