"Talán a nap legintelligensebb játéka" - elemzések a Főnix csoport szerepléseiről

A Magyar Drámapedagógiai Társaság lapja, a Drámapedagógiai Magazin legutóbbi számában részletesen elemzi a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválon bemutatott darabokat, köztük a csengelei Főnix csoport „Csongor és Tünde kicsit másképp” című produkcióját is. Ők a megyei, majd a regionális válogatón is túljutva bejutottak az országos fesztiválra. A róluk szóló írásokat kigyűjtöttük a lapból az olvasóinknak:

A Csongrád megyei fordulóról:

„Szilágyi Gábor két előadása között láthattuk a csengele AMI-sok Csongor és Tünde adaptációját Lantosné Horváth Irén rendezésében. Talán a nap leintelligensebb játékát kapjuk olyan 7-8. osztályos játszóktól, akik a művet arra használták, hogy egymást jobban megismerjék, míg a színjátszók és a tanár erős kohéziója a műhöz való közelebb kerülést segítette. Vegyük észre: egyáltalán nem magától értetődő, hogy ezt a 19. századi, nem könnyen olvasható, a klasszikus monstrumot pár 7-8.-os kamasz úgy magáévá tegye (itt bizony nemcsak dráma-, hanem magyartanári értékek is felsejlenek…). Pedig tényleg ez történik. Egy közönség felé forduló, lábukat a színpadról lelógató csapatot ismerünk meg az elején, akik egymás közti viszonyaikat fordítják le a Csongor és Tünde színházi nyelvére és viszont. Mindeközben még a színjátszó létük is terítékre kerül, amikor az egyik figurára megjegyzik, hogy „lecsószerep”, és egyébként is végig castingolnak, hogy ki kit játsszon a következő jelenetben. Bizony itt még a rossz poénok is okosnak hatnak (Isten, akarom mondani, ördög tudja”). Nagyon egyszerű és mégis megformált tér, ami egy tologatható paraván, iskolában és színházban fellelhető, és bármivé alakulhat. Ezt a metódust is tanítani kellene!”

A regionális fordulóról:

„A Főnix csoport Csongor és Tünde történetét meséli el, „kicsit másképp”. A kreatívan újra gondolt, a játszók ötleteit teljességgel kihasználó előadás arról árulkodik, hogy Lantosné Horváth Irén csoportvezető teljesen tisztában van a mű minden buktatójával s erényével. A 25 perces játékidő ügyesen sűrít; a legfontosabb dramaturgiai elemek mellett bekerül a játszók viszonyulása a szerelemhez és a keretjáték, hogy „jaj, mindjárt WSO és nem tudjuk, mit fogunk előadni”. A színházi tét fokozására, az egyébként ötletes, rögzített improvizációk mélyítésére, színháztechnikai javítására buzdítottuk a csoportvezetőt.”

Az országos döntőről két elemzés is megjelent:

„Két érvényes nagy klasszikust láthattunk Szegeden. Mindkettő a szerelemről (is) szól, mindkettő főszereplői boldogságkereső fiatalok. Jó előadás mindkettő, ebben is hasonlítanak, különböznek viszont a színrevitel módjában. A Főnix csoport (Csengelei Alapfokú Művészeti Iskola) előadásának címe Csongor és Tünde kicsit másképp. Valóban Vörösmarty Mihály művést saját olvasatukban mesélik újra, saját szövegekkel, saját(os) humorral, saját reflexiókkal. De újramesélik! A Csongor és Tündét mesélik, és szép hűtlen hűséggel. Együtt haladnak a cselekménnyel, átfordítják a mű figuráit, helyzeteit. Ismerősen mainak mutatják például a vándorokat: a Kalmár telemarketinges vállalkozó, a Fejdelem mainpulatív politikus, a Tudós elvont kocsmafilozófus). Mégsem fokozódnak le, banalizálódnak el az alapmű értékei. Árulkodó, hogy milyen hitelesen és jól szólnak az eredeti sorok. A Csongor és Tünde lenyűgöző hegyorom, s ha néha neki is vágnak alkotók, hogy megmásszák, legtöbbször megtorpannak, visszafordulnak vagy megkerülik, esetleg felfutnak lendületből egy szomszédos dombra és azt mondják, sikerült a csúcstámadás. Lantosné Horváth Irén rendező felvitte rá gyermekcsoportját könnyeden és jókedvűen, s mi sokat nevettünk, látva az expedíciót.”

„A Főnix csoport újragondolt klasszikusa nem in medias res kezdődik. Bevezetésként a színjátszók kiválasztják az eljátszandó darabot, szerepeket osztanak, majd nekivágnak az előadásnak, belevíve ezzel minket a színházi előadásokat általánosan megelőző munkálatokba is. Van jelmez, díszlet, gyorsöltözés, minden, ami kell. Az előadás maga is lényegében még egy izgalmas és szórakoztató próbafolyamata a Csongor és Tündének, egyben kulisszajárás a színház kalandos világában. A fiatalok nyelvére lefordított, pár percbe sűrített előadás határozottan elérte a célját, sikerült megérinteniük a legfiatalabb korosztályt is.”

A videón a Főnix csoport országos fesztiválon előadott produkciója látható. A felvételt Tagai Péter készítette.